Varstvo osebnih podatkov

Kaj so osebni podatki

Osebni podatki so vsi podatki, ki se nanašajo na določeno fizično osebo, torej posameznika, na glede na obliko, v kateri so izraženi. S temi podatki je mogoče osebo identificirati: ime, priimek, elektronski naslov itd.

Upravljavec osebnih podatkov na spletnem strani ks-gracisce.si je Krajevna skupnost Gračišče, Gračišče 4, 6272 Gračišče.

Varstvo osebnih podatkov je zelo pomembno. Vaše osebne podatke uporabljamo, zbiramo, beležimo, urejamo in shranjujemo izključno za potrebe Krajevne skupnosti. Uredba GDPR (Splošna uredba o varstvu podatkov) narekuje standarde, ki določajo, kako se vaši podatki zbirajo, hranijo, vam omogoča vpogled vanje in zahtevo za izbris ter še veliko več. 

Zbiranje, obdelava in uporaba osebnih podatkov

Osebni podatki, ki nam jih digitalno posredujete, se shranjujejo na zato najetih strežnikih pri ponudniku gostovanja, lahko pa tudi pri podjetjih, katerih orodja uporabljamo. Zbrane osebne podatke hranimo do trenutka, ko nam sporočite, da ne soglašate več s hranjenjem in obdelavo osebnih podatkov oz. največ toliko časa, kolikor je treba, da se doseže namen, za katerega se obdelujejo, ali da zadovoljimo zakonske zahteve.

Podatki, zbrani s soglasjem, so v prvi vrsti namenjeni komunikaciji z vami in izboljšanju storitev krajevne skupnosti. Zavezujemo se, da vaših osebnih podatkov ne bomo posredovali tretji osebi brez predhodnega obvestila in pridobitve vašega izrecnega pisnega soglasja.

Preklic soglasja za obdelavo osebnih podatkov in pravica do izbrisa

Pravico imate preklicati dano soglasje za obdelavo vaših osebnih podatkov. To lahko storite kadarkoli.  Prekličete lahko pravico za posamezen namen ali za vse namene obdelave osebnih podatkov, s katerimi ste soglašali.

Pisno izjavo za preklic soglasja za obdelavo osebnih podatkov pošljite na naslov Krajevna skupnost Gračišče, Gračišče 4, 6272 Gračišče, ali na elektronski naslov info@ks-gracisce.si 

V primeru preklica soglasja za zbiranje ali obdelavo osebnih podatkov bodo vsi zbrani osebni podatki, na katere se bo nanašala zahteva za izbris, izbrisani ali izvzeti iz samodejne obdelave.

Preklic soglasja za obdelavo osebnih podatkov ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov v zvezi z vami do vašega preklica in uporabo teh osebnih podatkov za zakonsko določene namene.

Zahtevate lahko tudi, da upravljavec popravi oziroma dopolni vaše netočne oziroma pomanjkljive osebne podatke. Pravico imate zahtevati vpogled v podatke, ki jih je upravljavec o vas zbral, ali takojšen izbris svojih osebnih podatkov.

V primeru popravka, dopolnitve ali izbrisa osebnih podatkov, vas moramo o popravku, dopolnitvi ali izbrisu, tudi obvestiti.

Piškotki

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih spletne strani uporabljajo zato, da so izkušnje uporabnikov bolj učinkovite. 

Piškotki za namestitve pomagajo spletni strani, da si ta zapomni informacije, ki spremenijo, na kakšen način se spletna stran obnaša ali izgleda, kot vaš priljubljeni jezik ali regijo, v kateri se nahajate.

Po zakonu lahko piškotke na vaši napravi shranjujemo v primeru, ko so nujno potrebni za delovanje strani. Za vse druge vrste piškotkov potrebujemo vaše dovoljenje. 

Ta stran uporablja različne vrste piškotkov. Nekateri se uporabljajo na zahtevo tujih strani, ki se pojavljajo na naši strani. 

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani ks-gracisce.si, soglašate z uporabo vseh vrst piškotkov, ki so potrebni za nemoteno delovanje te spletne strani.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran ks-gracisce.si. Skrbnik spletne strani je Krajevna skupnost Gračišče.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti spletne strani, skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, so bile zagotovljene nekatere prilagoditve, kot sledi:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (bralnik zaslona),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • omogočeno opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena uporaba različnih ravni in oblik naslovov.

Poleg zgoraj navedenih prilagoditev, ima spletna stran ks-gracisce.si nameščen tudi vtičnik “Accessibility assistant”. Do njega lahko dostopate preko ikone na desnem spodnjem kotu ekrana. Ta vtičnik omogoča spremembe na spletni strani, katere lahko precej izboljšajo uporabo le-te osebam z različnimi oblikami oviralnosti in sicer:

 • navigacija s tipkovnico
 • sprememba velikosti kurzorja
 • vodnik branja
 • črno-beli prikaz spletne strani
 • sprememba kontrasta
 • sprememba velikosti besedila
 • Označene povezave na spletni strani

 

Nedostopna vsebina

Nekatere vsebine spletne strani, ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primer takih vsebin so skenirani dokumenti v obliki zapisa GIF/ JPEG/  PDF, kot so zapisniki sej. Ti zapisniki morajo biti objavljeni v skladu z Zakonikom Republike Slovenije in bi predelava predstavljala nesorazmerno breme. Za navedene vsebine nismo še zaznali težav z dostopnostjo.

Če imate predloge izboljšav v zvezi s prilagoditvijo spletne strani ks-gracisce.si za osebe s posebnimi potrebami ali potrebujete informacije o vsebinah, ki so vam trenutno nedostopne, nas lahko o tem obvestite na naslov info@ks-gracisce.si