Kulturna in turistična društva ohranjajo običaje in navade naše dežele. Zato s ponosom objavljamo njihovo delovanje.

Društvo za šport, kulturo in turizem Skala Kubed

Društvo za šport, kulturo in turizem »SKALA« Kubed nadaljuje delo Pevsko in bralnega društva “SKALA” registriranega leta 1898. Društvo je skozi svoje delovanje doživljalo vzpone in padce, kar je skrbno opisano v knjigi “KUBEJSKA SKALA”, izdana leta 1998 ob 100 letnici delovanja društva.
 
Ob izdaji omenjene knjige je bila ustanovljena folklorna skupina “SKALA” Kubed. Novoustanovljena folklorna skupina je prvič nastopila na odru v sposojenih kostumih. Pod strokovnim vodstvom Marije Makarovič so na osnovi slik in pričevanj raziskali kostumsko podobo Kubejcev v obdobju od 1898 leta do 1. svetovne vojne. Izdelali so si kostume v katerih so uspešno nastopali in predstavljali ljudsko izročilo tistega časa v Slovenski Istri. Pod mentorskim in koreografskim vodstvom Mojce Lepej so poustvarjali ljudski ples v povezavi z ljudsko pesmijo, glasbo ter šegami in navadami. Za njimi so številni nastopi na Obali, v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Udeležili so se območnih in regijskih srečanj odraslih folklornih skupin.
 
Zadnji dve leti pa so uspešni na turističnem področju. Vključeni so v Turistično zvezo Slovenije in se aktivno udeležujejo vseh sejmov, ki jih organizira turistična zveza Slovenije. Uspešno sodelujejo tudi z turistično organizacijo mestne občine Koper. V zadnjih dveh letih so izpeljali v mesecu juniju srednjeveško prireditev, kjer se spomnimo časov , ko so Turki in Uskoki pustošili po teh krajih in je utrdba nad vasjo Kubed odigrala pomembno vlogo pri obrambi mesta Koper.

Društvo za vsestranski razvoj vasi Smokvica Figaruola

Drušvo za vsestranski razvoj vasi Smokvica Figaruola skrbi za promocijo vaških dejavnosti in aktivnosti v Smokvici. Primer takih dejavnosti je Šagra kur en bot. To seveda ni navadna vaška veselica, ampak res posebno doživetje. Šagra poteka vsako leto na vaškem trgu Smokvice -zraven Cerkve in prikazuje kako so se vaščani družili nekoč in prirejali veselice. Tako na primer se vse odvija brez električnega toka, vaški trg osvetljujejo bakle in farali, glasbeniki igrajo etno glasbo na akustična glasbila, vaščani pripravijo na stojnicah tipične lokalne jedi. Obiskovalci lahko tako degustirajo in tudi kupijo vina, figove izdelke, sire, likerje, sadje ali čebelarske pridelke iz vasi in okolice. Vse to pripomore k temu, da se obiskovalci vrnejo nazaj v čas, ko so bile stvari bolj enostavne in domače. Kdor pa zdrži na veselici do jutra, mu vaščani servirajo še slastno juho za okrepitev moči. Prisrčno vabljeni.

Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke Gračišče

Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke je bilo ustanovljeno pred 22. leti s sedežem v Gračišču. Tu so ljudje zaradi skope in kamnite istrske zemlje morali nekako preživeti in prehraniti svoje številčne družine. Tako so istrske Slovenke do druge svetovne vojne in še po njej, kljub temu da so bile same Istranke, hodile »tja dol v Istro« vse do Motovuna, Pazina, včasih do Limskega kanala. Sem so hodile teden za tednom peš, bogatejše z osli, kot prekupčevalke. Pokupile so jajca, perutnino in še kaj in vse to nosile v Trst, od tam pa platno, milo, sukanec, žebljičke in druge drobnarije. Tem prekupčevalkam so rekli Šavrinke. O prijetnih in težkih dogodkih je pisala tudi domačinka Marija Franca kot živa priča »šavrinstva«. Take zgodbe so člani kulturnega društva poiskali še med živečimi, jih ugledališčili in se z njimi predstavili bližnji in daljni okolici z namenom da v prijetni obliki ohranimo pričevanje domačinov in širšemu okolju predstavimo istrsko identiteto.  Nastopali so po Hrvaški vse tja do Dubrovnika, v Italiji in po več krajih po Sloveniji. Njihovi celovečerni programi obsegajo po šest do osem prizorov iz šavrinskega življenja. Med prizori zapojejo kakšno kratko čisto domačo pesem, povemo kakšno zbadljivko, včasih pa naši godci zagodejo s posebnimi instrumenti. Imamo tudi celovečerno komedijo domačinke in naše članice Nadje Jakomin z naslovom Kunića na pu (kunič – prašič). Vse igrajo v domačem šavrinskem narečju, zato za nastope po Sloveniji pripravijo gledališke liste, na katerih je tudi slovarček narečnih besed.

Lovska družina Istra Gračišče

Lovska družina Istra Gračišče je leta 2017 slavnostno slavila 70. obletnico obstoja. Lovski dom oz lovsko kočo imajo na krasni lokaciji v Trebešah – od Butarov malce naprej po cesti. Poklic lovca je nujno potreben za naraven razvoj živalskih vrst ter ohranjanje določeni ogroženih živalskih vrst. Tega poslanstva se lovci Lovskega društva Gračišče dobro zavedajo, zato delujejo tako enotno in edinstveno. Lovska družina upravlja z divjadjo v lovišču, ki obsega 6.502 hektarijev. Teren je izrazito razgiban in obsega del kraškega območja, ki se spušča v gričevnat svet, pokrit z gozdovi, kmetijskimi površinami in pašniki, ki pa se zaradi zmanjševanja števila kmečkega prebivalstva postopoma zarašča. Lovska družina šteje 88 članov, povprečna starost je 57 let, zadnja leta pa se v društvo vpisujejo tudi mlajši domačini. V lovski družini imajo enajst lovcev, ki so opravili izpit za lovske čuvaje, deset pooblaščenih preglednikov uplenjene divjadi, šest strelskih sodnikov in 16 mentorjev lovskim pripravnikom. Številni člani lovske družine so dejavni na strelskem področju, kjer dosegajo odlične rezultate na lokalnih in državnih tekmovanjih.

Moto Klub Zabavlje

V Zabavljah že vrsto let deluje Moto klub Zabavlje. Klub sestavljajo motoristi iz Zabavelj in okolice. Vsako leto ob podpori Mestne občine Koper prirejajo moto zbor v Zabavljah. Zberejo se motoristi iz cele Slovenije in iz tujine, za vse, ki želijo prespati, pa Moto klub Zabavlje organizira tudi brezplačno kampiranje. Na moto zboru ne manjkajo zabavne igre za motoriste, akustična glasba ob zvokih dobre stare rock glasbe, kot se za motoriste spodobi in seveda panoramska vožnja z motorji po okolici Koperskega zaledja. Vljudno vabljeni vsi, ki imate radi svoje jeklene konjičke.

Prostovoljno gasilsko društvo Movraž

Prostovoljno gasilsko društvo  Movraž že vrsto let opravlja svoje storitve v Krajevni skupnosti Gračišče, med katerimi so gašenje požarov in reševanje ob požarih, preventivne naloge varstva pred požarom, zaščite in reševanja ljudi ter premoženja ob naravnih in drugih nesrečah, tehničnih in tehnoloških nesrečah ter druge splošne reševalne naloge.

Poleg tega skrbijo, da bo poklic gasilca prenešen tudi na mlajše generacije, zato uvajajo otroke in Movraža in okolice z nalogami in dolžnostmi tega poklica ter organizirajo tekmovanja in evente v tej smeri. Tudi sami člani društva so zelo aktivni in tudi sami dobivajo priznanja na tovrstnih tekmovanjih. Vaščani jih imajo zelo radi, saj so vedno pripravljeni pomagati.

Razvojno društvo Sveti Kvirik Sočerga

Razvojno društvo Sveti Kvirik se trudi obdržati tradicijo istrskih običajev, navad, tipičnih jedi, in ohranja naravno kulturno dediščino Sočerge in Gračišča. Tako nam na primer na prireditvah, kot so Sladka Istra ali Koper na dlani, predstavljajo dejavnosti društva, stare istrske običaje, kot so pletenje košar, ročno pranje perila, igranje pandola in drugih iger, ponujajo odlične istrske posladke, kot na primer istrske supe, fritule, kroštole, bobiče, »štarcade« in druge domače dobrote. Društvo nam tako pokaže slikovno in ppt-predstavitev naravno kulturne dediščine Sočerge, predstavijo nam stare istrske (nekatere tudi tipično sočerške) predmete, vzpostavijo pristen klepet po domače in tako nedvomno očarajo, pritegnejo občinstvo ter prispevajo k popestritvi razgibanega dogajanja. Društvo tudi vsako leto organizira Sočerški pohod in sicer v Maju.

Turistično društvo Popetre

Turistično društvo Popetre  skrbi za organizacijo dogodkov v vasi Popetre in to skrb prenaša tudi na mlajše generacije. Organizira na primer Šagro v Popetrah. Šagra, kot jo imenujejo Primorci, je neke vrste vaška veselica, kjer vsi vaščani zberejo moči za organizacijo veselice, pripravo tipične lokalne kulinarike, domače glasbe in nenazadnje vzdušja, ki se ga je doživljalo pred mnogimi leti na tovrstnih prireditvah. Obiskovalci šagre dobijo občutek kako so se vaščani družili mnogo let nazaj, ponujali istrske dobrote, predstavili njihove običaje, navade, kar je nedvomno zelo lep primer ohranjanja kulturne dediščine.
 
Turistično društvo Popetre vsako leto organizira tudi Pohod po zgornjemu toku reke Dragonje, saj je tudi izvir reke Dragonje v bližini Popeter. Veliko informacij o naravnih znamenitosti zraven Popeter lahko dobite v Turistični kmetiji Kantina Romano v Popetrah. 

Turistično, razvojno, športno in kulturno društvo Movraž

Turistično, razvojno, športno in kulturno društvo Movraž skrbi za ohranjanje tradicije v Movražu, pa tudi za ohranjanje kondicije njenih članov in vseh, ki se za to zanimajo, saj že dolgo ime društva nam pove, da je aktivno na različnih področjih. Tako na primer organizira vsako leto pohode po krajevni skupnosti, kot je znani Broskov pohod. Organizira tudi kolesarske ture z goskimi kolesi. V sodelovanju z Prostovoljnim Gasilskim društvom Movraž, kateri skrbi za varstvo udeležencev, nas društvo vsako leto popelje skozi gozdne poti te krasne dežele. Na koncu pohodov in kolesarskih tur, pa ponavadi sledi druženje in  pogostitev z lokalnimi dobrotami, kot so na primer pečenice. Niti žlahtna kapljica ne manjka nikoli. Društvo tudi sodeluje vsako leto na prireditvi Sladka Istra v Kopru, kjer predstavi lokalne sladkarije in recepte, s katerimi se te sladkarije pripravi.

Turistično, športno in kulturno društvo Sveti Miklavž

Društvo bi rad s svojim delom ohranilo običaje naših prednikov, to je naših non in nonotov, ki so tu živeli in ustvarjali. Našo istrsko zemljo bi radi prikazali v vsej njeni lepoti z vinogradi, oljkami, njivami, travniki in gozdovi. Zato so se predvsem mladi iz male istrske vasice Gračišče zbrali in ustanovili Turistično, športno in kulturno društvo Sveti Miklavž, ki so ga poimenovali po zavetniku male vaške cerkvice, ki stoji sredi vasi. Društvo se pojavlja na raznih prireditvah, kot so Sladka Istra, Pustovanje v Kopru, hkrati pa je soorganizator prireditev, kot so Praznik Šparinge – praznik špargljev.

Turistično, športno, glasbeno, umetniško in kulturno društvo Bržanija

V Movražu deluje Turistično, športno, glasbeno, umetniško in kulturno društvo Bržanija. Že samo ime društva pove, da je društvo zelo aktivno. Trudi se namreč za ohranitev starih običajev in navad, kot na primer pri pripravi tipičnih istrskih sladic. Tako sodeluje vsako leto na prireditvi Sladka Istra, kjer člani društva predstavijo svoje tradicionalne istrske sladice. Hkrati organizirajo tudi športne dogodke, kot so pohodi in kolesarjenje v Gračišču in okolici. V sodelovanju  s Turističnim, športnim in kulturnim društvom Sveti Miklavž na primer organizirajo vsako leto Praznik Šparinge – praznik špargljev, kateri, poleg kulturnega programa, zajema tudi pohod, kolesarjenje, predstavitev oldtimer motorjev, predstavitev tipičnih lokalnih jedi na stojnicah, predstavo društva Šavrini in anka Šavrinke Gračišče in drugo.